Hirvijärven ratsastajat ry

HYVÄ RATSASTAJA / RATSASTAJAN HUOLTAJA,

Tämä on Hirvijärven ratsastajat ry:n tiedote sinulle, joka olet aloittanut ratsastuksen tai olet ratsastavan lapsen huoltaja. Paketista löydät tietoa vakuutusturvasta, Suomen ratsastajainliitosta sekä Hirvijärven Ratsastajat ry:stä. Olemme lainanneet osan tekstistä Suomen Ratsastajainliiton tiedotteista.

 

Tervetuloa iloisen ja kehittävän hevosliikunnan pariin!

 

Liity mukaan Hirvijärven Ratsastajiin! Soita puheenjohtaja Tintulle puh. 041 547 5610 tai jäsensihteeri Tompalle 040 033 6242

 

 

 

Ratsastus harrastuksena

Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Sitä voi harrastaa ympäri vuoden maaseudulla ja kaupungeissa. Ratsastus kehittää fyysistä kuntoa, tasapainoa, rytmitajua ja koordinaatiokykyä.

 

Ratsastusta voi harrastaa perheen ja ystävien kanssa tai yksin, omaksi ilokseen tai kilpailumielessä, ulkona luonnossa ja ratsastushallin suojassa - mahdollisuudet ovat rajattomat.

Hevonen on palvellut ihmistä vuosituhansien ajan mm. maataloudessa, matkustamisessa ja kuljetuksissa sekä armeijan käytössä. Kun moottoriajoneuvot ottivat hevosen perinteiset tehtävät, hevosesta tuli ihmiselle vapaa-ajan kumppani harrastukseen ja kilpaurheiluun.

 

Toiminta hevosen kanssa on antoisaa, se kehittää vastuuntuntoa ja opettaa toimimaan yhteistyössä eläimen kanssa.

 

Ratsastus on harrastuksena monipuolinen ja joustava. Sitä voi harrastaa oman innostuksen, mahdollisuuksien ja ajankäytön mukaan kerran pari kuussa tai vaikkapa joka päivä. Se voi olla mukavaa ajanviettoa tai tavoitteellista kilpaurheilua. Ratsastuksessa on myös paljon eri lajeja, joista jokaiselle löytyy varmasti mieleinen. Ratsastuksen voi aloittaa ja sitä voi harrastaa oikeastaan minkä ikäisenä tahansa. Se voi olla harrastus muiden joukossa tai elämäntapa. Hevosharrastusta voi toteuttaa myös nousematta hevosen selkään: hoitamalla hevosia, käymällä hevoskerhossa tai seuraamalla ratsastuskilpailuja katsomosta käsin.

 

Ratsastuksen voi aloittaa ilman kalliita välinehankintoja. Tarvitaan sopivat jalkineet, kuten leveä- ja matalakorkoiset kengät, esimerkiksi kumisaappaat käyvät hyvin. Mukavat ja joustavat housut, joissa ei ole hankaavia saumoja, käyvät ratsastukseen parhaiten. Lisäksi on hyvä olla käsineet. Kypärän käyttö on yleensä pakollista, sen voi lainata tallilta, mutta oma, hyvin istuva kypärä on turvallisin.

 

 

Hirvijärven ratsastajat ry

Hirvijärven ratsastajat on Kiuruvedellä Hirvijärven tallilla toimiva ratsastusseura. Pyrimme järjestämään etenkin nuorille junioriratsastajille sopivaa toimintaa esimerkiksi heppakerhon, kilpailuharjoitusten, kausittaisten tapahtumien ja lapsillekin sopivien retkien muodossa. Seura kuuntelee juonioriratsastajia herkällä korvalla ja pyrkii huomioimaan nuorten toiveet päätöksenteossa ja toiminnan järjestämisessä. Hevostoiminnassa on kuitenkin aina mukana kokeneita aikuisia.

 

Hirvijärven ratsastajat ry:n hallituksen yhteystiedot löytyvät tämän tiedotteen lopusta.

Hirvijärven ratsastajat ry on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) jäsenseura, ja kaikki seuran jäsenet ovat siten SRL:n etujen piirissä. SRL tarjoaa mm. seuraavat jäsenedut:

  • Tapiolan tapaturmavakuutuksen, joka on voimassa niin hevosia hoidettaessa, ratsastaessa kuin matkoilla tallille, myös ulkomailla.
  • Hippos-lehden kahdeksan kertaa vuodessa
  • Osallistumisoikeuden ratsastus- ja hevostaitomerkkimerkkisuorituksiin sekä ratsastuskilpailuihin.
  • Alennetut tuntihinnat Hirvijärven Ratsutallin tunneilla

 

Ratsastajan vakuutusturva

Yleiseisesti ottaen ratsastus on turvallinen harrastus. SRL:n jäsentalleilla ratsastuksenohjauksesta huolehtii koulutuksen saanut alan ammattilainen. Hevoset ovat koulutettuja, ja henkilökunta huolehtii siitä, että ratsastaja saa aina taidoilleen soveltuvan ratsun. Lisäksi huolehditaan siitä, että ratsastajilla on tunneilla sopivat turvavarusteet.

 

Kuitenkin vahinkoja sattuu toisinaan, ollaanhan tekemisissä suurten luontokappaleiden kanssa. Putoaminen lienee tavallisin ratsastusonnettomuus, ja siihenkin voidaan varautua. Huomioithan kuitenkin, että ratsastusonnettomuudet eivät yleensä kuulu normaalista tapaturmavakuutuksesta korvattavien tapaturmien piiriin. Kannattaakin tarkistaa millaiset ehdot omassa tapaturmavakuutuksessa on. Yksinkertaisin keino saattaa vakuutusturva kattavaksi on liittyä SRL:n jäsenseuraan, esimerkiksi Hirvijärven Ratsastajat ry:een. Huomioithan myös, että talleilla ei ole velvoitetta vastuuvakuutukseen hevostoiminnassa, joten ilman kattavaa tapaturmavakuutusta esimerkiksi hevosia hoitaessa sattuneet tapaturmat eivät välttämättä kuulu kenenkään korvattavaksi.

 

Jo tästä syystä suosittelemme lämpimästi ratsastusseuran jäseneksi liittymistä.

 

 

Toivotamme ratsastajille ja myös vanhemmille iloa hevosharrastuksen pariin!

Meiltä löytyy toimintaa myös aikuisille.

 

 

Ystävällisin terveisin

 

Hirvijärven Ratsastajat Ry

Suomen Ratsastajainliiton jäsenseura

 

 

Hirvijärven Ratsastajat ry

Yhdistyksen hallitus vuonna 2018

 

Puheenjohtaja, juniori- ja kilpailutoiminta

 

Tiina Piippo

Metsäpolku 7

74700 Kiuruvesi

puh. 041 547 5610

 

Jäsensihteeri

 

Tommi Huvinen

Kalliokyläntie 364

74700 Kiuruvesi

tommi.huvinen@jippii.fi

puh. 040 033 6242

 

Rahastonhoitaja

 

Tuula Huvinen

Kalliokyläntie 364

74700 Kiuruvesi

tuula.huvinen@gmail.com